Home / Ciekawostki i rozmaitości  / Przepis według świętej Hildegardy: zupa chlebowa

Przepis według świętej Hildegardy: zupa chlebowa

zupa chlebowaProponujemy zupę z chleba, przypominającą nieco żur albo barszcz biały.
Składniki: 8 kromek czerstwego orkiszowego chleba na zakwasie lub 3-4 orkiszowe bułeczki drożdżowe, 1-2 łyżki oleju słonecznikowego lub masła klarowanego, 1 cebula, 1 żółtko (najlepiej od wiejskiej kury), przyprawy: sól kamienna bez antyzbrylaczy, pieprz kubeba, bertram, szczypta galgantu, natka pietruszki, 4 szklanki bulionu warzywnego (przypominamy, że zamiast pora – „trucizna” kuchenna – dajemy fenkuł), 1 łyżkę przyprawy Hildegardy do zup, opcjonalnie sok z cytryny.
Drobno pokrojoną cebulę szklimy na oleju lub maśle, pieczywo kroimy w kostkę (dodatkowo możemy zrumienić, ale nie jest to konieczne), wszystko wrzucamy do gotującego się wywaru i mieszając gotujemy na małym ogniu do miękkości (uwaga – zupa lubi przywierać do garnka). Miksujemy ręcznym blenderem, doprawiamy do smaku przyprawami. Widelcem roztrzepujemy w misce żółtko i wlewamy do zupy. Gotujemy dwie minuty, na koniec możemy zupę lekko zakwasić sokiem z cytryny. Podajemy posypaną natką pietruszki lub szczypiorkiem.
Przepisy na orkiszowe pieczywo oraz suszoną przyprawę do zup świętej Hildegardy znajdziecie Państwo na blogu kulinarnym Polskiego Towarzystwa Przyjaciół św. Hildegardy – zapraszamy.

Kontynuując przeglądanie strony zgadzasz się na instalację plików cookies na swoim urządzeniu więcej

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close