Polska smakuje: jabłka

Gościem Katarzyny Supeł-Zaboklickiej w kolejnej audycji „Polska smakuje” był prof. Mieczysław Obiedziński – Przewodniczący Kolegium Naukowego ds. jakości produktów żywnościowych Programu Poznaj Dobrą Żywność oraz Pan Rafał Jabłoński – wiceprezes firmy Nasz Sad.

W pierwszej części audycji uczestnicy sondy ulicznej przeprowadzonej przez Mikołaja Michaleckiego, odpowiadali na pytania o najpopularniejsze odmiany jabłek oraz o potrawy z nich.

Prof. Mieczysław Obiedziński podkreśla, że producenci muszą dysponować pełną informację dotyczącą pochodzenia danych surowców. Gość zauważą, że wielu producentów widzi korzyści z posiadania znaku Programu PDŻ, dlatego starają się o ten znak na kolejnych produktach. Znak przyznawany jest na 3 lata z możliwością przedłużenia o kolejne 2 lata.

Pan Rafał Jabłoński podkreśla, że firma Nasz Sad starała się o znak Programu PDŻ, ponieważ wyróżnia to firmę na rynku. Jabłka wyróżnione pochodzą od zaufanych sadowników zrzeszonych w spółdzielni. Według przedstawiciela firmy Nasz Sad znak Programu PDŻ to gwarancja jakości produktu. Produkt zgłoszony do programu musi być co najmniej pół roku na rynku.

SZARLOTKA z pianką

Składniki: Ciasto:

. 60 dag mąki pszennej

. 4 – 5 żółtek

. 2/3 szkl. cukru

. 1 kostka masła

. 3 – 4 łyżki gęstej śmietany

. cukier waniliowy

. 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia

Nadzienie:

. 2 kg jabłek

. 15 dag rodzynek

. 5 łyżek cukru

. 4 białka

. 1 czubata łyżka cukru pudru

. 1/2 łyżeczki cynamonu

Sposób przygotowania: Wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, dodać masło prosto z lodówki, posiekać. Żółtka, cukier, cukier waniliowy, śmietanę zmiksować i dodać do posiekanego ciasta, wyrobić ciasto szybko. Ciasto podzielić na 2 części (2/3 i 1/3), większą schować do lodówki, mniejszą do zamrażarki. Obrane jabłka posiekać, podlać wrzątkiem i dusić na małym ogniu, gdy się rozpadną dodać cukier, cynamon i rodzynki, ewentualnie skórkę z cytryny, wymieszać, zdjąć z ognia i wystawić. Ciasto rozwałkować na blachę i boki, wylać schłodzoną masę jabłkową i wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 20-25 min. Ubić białka ze szczyptą soli, dodać cukier puder, przełożyć na blachę. Na wierzch zetrzeć resztę ciasta, piec jeszcze 15 min. w 200 °C.

Przepis pochodzi z Katalogu PDŻ 2018