Polska smakuje: lawenda

Gościem Katarzyny Supeł-Zaboklickiej w kolejnej audycji „Polska smakuje” był prof. Mieczysław Obiedziński, Przewodniczący Kolegium Naukowego ds. jakości produktów żywnościowych Programu Poznaj Dobrą Żywność oraz Michał Sitek z Lawendziarni Stoki 6.

W pierwszej części audycji uczestnicy sondy ulicznej przeprowadzonej przez Mikołaja Michaleckiego, odpowiadali na pytania do czego wykorzystujemy lawendę.

Prof. Mieczysław Obiedziński podkreśla, ze producent uzyskał znak Programu PDŻ musi otrzymać informację o surowcach, z który wytwarza swój produkt. Producent, aby strać się o znak PDŻ musi wypełnić dokumentację znajdującą się na stronie Ministerstwa i Rolnictwa Wsi. Profesor podkreśla, że wzrasta świadomość konsumentów, ale jednak trzeba cały czas trzeba informować konsumentów jak rozpoznać dobrą żywność.

Pan Michał Sitek z Lawendziarnia Stoki 6 opowiedział, na których produktach firmy znalazł się znak Programu PDŻ. Przedstawiciel firmy podkreśla, że lawenda jest ziołem i stosowana jest w kuchni. Syrop lawendowy jest wyśmienitym dodatki do kawy, herbat, ciast, ale także i mięs. Pan Michał starał się o znak Programu PDŻ ponieważ jest to gwarancji jakości dla klientów zarówno w Polsce jak i za granicą.

Audycja powstaje we współpracy z Ministerstwem Rolnictwa i Rozwoju Wsi, jest emitowana na antenie Radia Warszawa w każdą środę o godz. 16.40.

>