Home / Wiadomości  / Polska Smakuje na Święta: przepis na uszka z grzybami

Polska Smakuje na Święta: przepis na uszka z grzybami

W ramach audycji „Polska Smakuje na Ś‌więta” prezentujemy naszym słuchaczom przepis na uszka z grzybami.
Składniki:
nadzienie:
5 dag grzybów suszonych, 2 dag cebuli, 3 dag tłuszczu, sól, pieprz, 1 białko, 1 dag bułki tartej
ciasto:
20 dag mąki, 1 i 1/2 jajka, sól, 2 łyżki wody
Przygotowanie:
Przyrządzić nadzienie: grzyby opłukać starannie w ciepłej wodzie, ugotować w wywarze z przyprawami, odcedzić.
Grzyby zemleć w maszynce lub posiekać; wywaru zużyć do zupy lub sosu.
Cebulę pokrajać, lekko zarumienić na tłuszczu.
Grzyby wymieszać ze zrumienioną cebulą, dodać sól, pieprz do smaku.
Masę przysmażyć, dodać bułki tartej, ostudzić, nadzienie wymieszać z
białkiem.
Nastawić osoloną wodę do ugotowania ciasta.
Przyrządzić ciasto: mąkę przesiać, zagnieść z jajkiem i wodą, wyrobić.
Ciasto cienko wywałkować, pokrajać na kwadratowe kawałki(4 cm/4cm).
Uszka nakładać nadzieniem, zlepiać w trójkąty, po czym zlepiać dwa
przeciwległe wierzchołki ze sobą.
Ugotować wkładając do wrzącej wody, odcedzić i przelać wodą.
Podawać do barszczu czystego, zupy grzybowej.
 
POLSKA SMAKUJE NA ŚWIĘTA: PRZEPIS NA SMAŻONEGO DORSZA, KARPIA, SANDACZA LUB SZCZUPAKA PANIEROWANEGO
POLSKA SMAKUJE NA ŚWIĘTA: PRZEPIS NA ŚLEDZIE Z CEBULĄ I OLEJEM
POLSKA SMAKUJE NA ŚWIĘTA: PRZEPIS NA KLUSKI KRAJANE Z MAKIEM

Kontynuując przeglądanie strony zgadzasz się na instalację plików cookies na swoim urządzeniu więcej

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close