W ramach audycji „Polska Smakuje” prezentujemy naszym słuchaczom przepis na ciasteczka z dziką różą.
Składniki:
250g mąki, 150g zmielonych orzechów laskowych, 3 żółtka, 200g miękkiego masła, szczypta soli, 1 łyżeczka przyprawy do pierników, 200g cukru, 150g konfitury z dzikiej róży, cukier puder do posypania
Przygotowanie:
Wszystkie składniki (oprócz konfitury) włożyć do miski i wyrobić na gładkie ciasto. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na minimum 30 min.
Piekarnik rozgrzać do 175 stopni C.
Rozwałkować ciasto na placek grubości około 3 mm. Wykrawać placuszki o średnicy 5 cm.
Blachę wyłożyć pergaminem. Połowę placuszków ułożyć na blasze.
Z reszty wykroić środki. Powstałe oponki ułożyć na placuszkach leżących na blasze.
Blachę wstawić do rozgrzanego piekarnika. Ciasteczka piec około 15 min. Wyjąć i wystudzić.
Konfiturę podgrzać mieszając. W zagłębienia ciasteczek wlać po łyżce konfitury. Ciasteczka odstawić, aby konfitura zastygła, następnie oprószyć cukrem pudrem.
POLSKA SMAKUJE: PRZEPIS NA PARZENIE ZIELONEJ HERBATY
POLSKA SMAKUJE: PRZEPIS NA JABŁKA GRÓJECKIE POD KRUSZONKĄ
POLSKA SMAKUJE: ZUPA ŚMIETANOWA Z KAMIENNOGÓRSKIM SEREM PLEŚNIOWYM
POLSKA SMAKUJE: PRZEPIS NA KREM Z JABŁEK ŁĄCKICH I SELERA Z SEREM KORYCIŃSKIM SWOJSKIM
POLSKA SMAKUJE: PRZEPIS NA PLACUSZKI ZE ZSIADŁEGO MLEKA
POLSKA SMAKUJE: PRZEPIS NA KUJAWIOK-WIELKANOCNĄ BABĘ DROŻDŻOWĄ
POLSKA SMAKUJE: PRZEPIS NA SERNIK Z KOZICH SERKÓW
POLSKA SMAKUJE: PRZEPIS NA DŻEM Z ROKITNIKA
POLSKA SMAKUJE: PRZEPIS NA CIASTO NA BAZIE SOKU JABŁOWEGO
POLSKA SMAKUJE: PRZEPIS NA CHŁODNIK Z WIŚNI
POLSKA SMAKUJE: PRZEPIS NA ŻEBERKA W MIODZIE
POLSKA SMAKUJE: PRZEPIS NA SANDACZA SMAŻONEGO Z KIEŁBASA MYŚLIWSKĄ I BOROWIKAMI
POLSKA SMAKUJE: PRZEPIS NA LEMONIADĘ TRUSKAWKOWĄ
POLSKA SMAKUJE: PRZEPIS NA OLIWKI Z DERENIA – FAŁSZYWE OLIWKI
Więcej o audycji „Polska Smakuje” – KLIKNIJ!