Home / Wiadomości  / Polska Smakuje: przepis na ciasteczka z dziką różą

Polska Smakuje: przepis na ciasteczka z dziką różą

W ramach audycji „Polska Smakuje” prezentujemy naszym słuchaczom przepis na ciasteczka z dziką różą.
Składniki:
250g mąki, 150g zmielonych orzechów laskowych, 3 żółtka, 200g miękkiego masła, szczypta soli, 1 łyżeczka przyprawy do pierników, 200g cukru, 150g konfitury z dzikiej róży, cukier puder do posypania
Przygotowanie:
Wszystkie składniki (oprócz konfitury) włożyć do miski i wyrobić na gładkie ciasto. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na minimum 30 min.
Piekarnik rozgrzać do 175 stopni C.
Rozwałkować ciasto na placek grubości około 3 mm. Wykrawać placuszki o średnicy 5 cm.
Blachę wyłożyć pergaminem. Połowę placuszków ułożyć na blasze.
Z reszty wykroić środki. Powstałe oponki ułożyć na placuszkach leżących na blasze.
Blachę wstawić do rozgrzanego piekarnika. Ciasteczka piec około 15 min. Wyjąć i wystudzić.
Konfiturę podgrzać mieszając. W zagłębienia ciasteczek wlać po łyżce konfitury. Ciasteczka odstawić, aby konfitura zastygła, następnie oprószyć cukrem pudrem.
POLSKA SMAKUJE: PRZEPIS NA PARZENIE ZIELONEJ HERBATY
POLSKA SMAKUJE: PRZEPIS NA JABŁKA GRÓJECKIE POD KRUSZONKĄ
POLSKA SMAKUJE: ZUPA ŚMIETANOWA Z KAMIENNOGÓRSKIM SEREM PLEŚNIOWYM
POLSKA SMAKUJE: PRZEPIS NA KREM Z JABŁEK ŁĄCKICH I SELERA Z SEREM KORYCIŃSKIM SWOJSKIM
POLSKA SMAKUJE: PRZEPIS NA PLACUSZKI ZE ZSIADŁEGO MLEKA
POLSKA SMAKUJE: PRZEPIS NA KUJAWIOK-WIELKANOCNĄ BABĘ DROŻDŻOWĄ
POLSKA SMAKUJE: PRZEPIS NA SERNIK Z KOZICH SERKÓW
POLSKA SMAKUJE: PRZEPIS NA DŻEM Z ROKITNIKA
POLSKA SMAKUJE: PRZEPIS NA CIASTO NA BAZIE SOKU JABŁOWEGO
POLSKA SMAKUJE: PRZEPIS NA CHŁODNIK Z WIŚNI
POLSKA SMAKUJE: PRZEPIS NA ŻEBERKA W MIODZIE
POLSKA SMAKUJE: PRZEPIS NA SANDACZA SMAŻONEGO Z KIEŁBASA MYŚLIWSKĄ I BOROWIKAMI
POLSKA SMAKUJE: PRZEPIS NA LEMONIADĘ TRUSKAWKOWĄ
POLSKA SMAKUJE: PRZEPIS NA OLIWKI Z DERENIA – FAŁSZYWE OLIWKI
Więcej o audycji „Polska Smakuje” – KLIKNIJ!

Kontynuując przeglądanie strony zgadzasz się na instalację plików cookies na swoim urządzeniu więcej

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close