Polska Smakuje: przepis na krem z jabłek łąckich i selera z serem korycińskim swojskim

fot. trzyznakismaku.pl

W ramach audycji „Polska Smakuje” prezentujemy naszym słuchaczom przepis na krem z jabłek łąckich i selera z serem korycińskim swojskim i grzankami z chleba.

Składniki:

(dla 4 osób)

10-12 dużych jabłek łąckich, 1 średni seler, kawałek masła, 1l mleka, kilka gałązek świeżego tymianku, sól, świeżo zmielony czarny pieprz, gałka muszkatołowa, kawałek sera korycińskiego swojskiego (najlepiej z czarnuszką), 2 kromki chleba prądnickiego, olej rydzowy

Przygotowanie:

Jabłka łąckie oraz seler umyć i obrać. Pokroić w średnią kostkę. W rondlu rozgrzać masło, wrzucić seler i jabłka. Smażyć, często mieszając, aż całość ładnie się zrumieni i podpraży. Wlać mleko i szklankę wody. Wrzucić tymianek i lekko osolić. Gotować na małym ogniu mniej więcej pół godziny.

Wyjąć gałązki tymianku. Zmiksować wszystko na gładki krem. Doprawić do smaku solą, świeżo mielonym czarnym pieprzem i szczyptą gałki muszkatołowej.

Chleb prądnicki pokroić w niedużą kostkę. Lekko skropić olejem rydzowym. Podpiec kilka minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C. Grzanki powinny się lekko zrumienić.
Na każdą porcję kremu rozłożyć pokrojony w małą kostkę ser koryciński swojski z czarnuszką i grzanki z chleba prądnickiego. Dodatkowo można także skropić zupę kilkoma kroplami oleju rydzowego.

Czas przygotowania: 50 minut

POLSKA SMAKUJE: PRZEPIS NA PLACUSZKI ZE ZSIADŁEGO MLEKA

POLSKA SMAKUJE: PRZEPIS NA KUJAWIOK-WIELKANOCNĄ BABĘ DROŻDŻOWĄ

POLSKA SMAKUJE: PRZEPIS NA SERNIK Z KOZICH SERKÓW

POLSKA SMAKUJE: PRZEPIS NA DŻEM Z ROKITNIKA

POLSKA SMAKUJE: PRZEPIS NA CIASTO NA BAZIE SOKU JABŁOWEGO

POLSKA SMAKUJE: PRZEPIS NA CHŁODNIK Z WIŚNI

POLSKA SMAKUJE: PRZEPIS NA ŻEBERKA W MIODZIE

POLSKA SMAKUJE: PRZEPIS NA SANDACZA SMAŻONEGO Z KIEŁBASA MYŚLIWSKĄ I BOROWIKAMI

POLSKA SMAKUJE: PRZEPIS NA LEMONIADĘ TRUSKAWKOWĄ

POLSKA SMAKUJE: PRZEPIS NA OLIWKI Z DERENIA – FAŁSZYWE OLIWKI

Więcej o audycji „Polska Smakuje” – KLIKNIJ!