Polska Smakuje: przepis na oliwki z derenia – fałszywe oliwki

fot. Wikipedia/Marion Schneider & Christoph Aistleitner/Domena publiczna

W ramach audycji „Polska Smakuje” prezentujemy naszym słuchaczom przepis na oliwki z derenia – fałszywe oliwki.

Przepis pochodzi z książki: „Staropolskie przepisy kulinarne. Receptury rozproszone z XVI – XVIII: pod redakcją Jarosława Dumanowskiego:

Sposób na fałszywe oliwki za prawdziwe: kazać nazbierać dereniu, niżeli się rumienić pocznie, albo zielonych, jeszcze niedojrzałych śliwek, włożyć je w naczynie, zasoliwszy, i mocnym octem winnym lub też piwnym nalać. W kilkanaście dni octem zmacerowane taki, i same przez się, i w potrawach, smak mieć będą, że ich nie będzie można od prawdziwych rozeznać oliwek”.

POLSKA SMAKUJE: PRZEPIS NA KUJAWIOK-WIELKANOCNĄ BABĘ DROŻDŻOWĄ

POLSKA SMAKUJE: PRZEPIS NA SERNIK Z KOZICH SERKÓW

POLSKA SMAKUJE: PRZEPIS NA DŻEM Z ROKITNIKA

POLSKA SMAKUJE: PRZEPIS NA CIASTO NA BAZIE SOKU JABŁOWEGO

POLSKA SMAKUJE: PRZEPIS NA CHŁODNIK Z WIŚNI

POLSKA SMAKUJE: PRZEPIS NA ŻEBERKA W MIODZIE

POLSKA SMAKUJE: PRZEPIS NA SANDACZA SMAŻONEGO Z KIEŁBASA MYŚLIWSKĄ I BOROWIKAMI

POLSKA SMAKUJE: PRZEPIS NA LEMONIADĘ TRUSKAWKOWĄ

Więcej o audycji „Polska Smakuje” – KLIKNIJ!