Home / Wiadomości  / Polska Smakuje: przepis na sernik z kozich serków

Polska Smakuje: przepis na sernik z kozich serków

W ramach audycji „Polska Smakuje” prezentujemy naszym słuchaczom przepis na sernik z kozich serków.
Składniki:
ciasto: 3 szklanki mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 szklanka cukru, 1 cukier wanilinowy, 1 kostka margaryny, 3 żółtka
masa: 1 kilogram Serka Koziego Kanapkowego, 4 całe jaja, 1 szklanka cukru, 1 budyń śmietankowy, 1 cukier waniliowy, 2 szklanki zimnego mleka koziego, 1/2 wyciśniętej cytryny, 1/2 szklanki ole ju
Sposób przygotowania:
W celu przygotowania ciasta należy zmieszać ze sobą wszystkie „suche” składniki na ciasto, następnie dodać margarynę i żółtka. Zagnieść. Tak przygotowanym ciastem, wyłożyć formę/blachę do pieczenia.
Do twarogu (Serka Koziego Kanapkowego) dodać cukier, cukier wanilinowy, jaja i zmiksować dodając kolejno: budyń, olej, sok z cytryny i na koniec mleko. Masę wylać na blachę wyłożoną ciastem.
Piec 1 godzinę w temperaturze 180°C. Na 15 minut przed końcem pieczenia, na wierzch sernika nałożyć pianę z białek ubitych z 1/2 szklanki cukru i ponownie wstawić do pieca na 15 minut.
POLSKA SMAKUJE: PRZEPIS NA KUJAWIOK-WIELKANOCNĄ BABĘ DROŻDŻOWĄ
Więcej o audycji „Polska Smakuje” – KLIKNIJ!

Kontynuując przeglądanie strony zgadzasz się na instalację plików cookies na swoim urządzeniu więcej

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close