Home / Wiadomości  / Polska Smakuje: przepis na syrop z kwiatów czarnego bzu

Polska Smakuje: przepis na syrop z kwiatów czarnego bzu

W ramach audycji „Polska Smakuje” prezentujemy naszym słuchaczom przepis na syrop z kwiatów czarnego bzu.
Składniki:
ok. 40 baldachów kwiatów czarnego bzu (dobrze rozwiniętych), sok wyciśnięty z 5 dużych cytryn, 2 litry wody, 1-2 kg cukru
Przygotowanie:
Kwiaty należy dokładnie oddzielić od łodyżek. Następnie zalać je wrzątkiem i odstawić w chłodne miejsce na co najmniej 12 godzin. Następnie przecedzić, dodać cukier, sok z cytryny, wymieszać i podgrzać (cukier musi dokładnie się rozpuścić).
Nie należy gotować tego syropu, jedynie doprowadzić do wrzenia i natychmiast wrzący przelać do wyparzonych, szczelnie zamykanych butelek lub słoiczków.
Zakręcić, słoiczki postawić do góry dnem i odwróć dopiero gdy zupełnie ostygną. Nie wymagają już pasteryzowania.
 
POLSKA SMAKUJE: PRZEPIS NA SAŁATKĘ OMEGA 3 Z OLEJEM LNIANYM
POLSKA SMAKUJE: PRZEPIS NA PARZENIE ZIELONEJ HERBATY
POLSKA SMAKUJE: PRZEPIS NA JABŁKA GRÓJECKIE POD KRUSZONKĄ
POLSKA SMAKUJE: ZUPA ŚMIETANOWA Z KAMIENNOGÓRSKIM SEREM PLEŚNIOWYM
POLSKA SMAKUJE: PRZEPIS NA KREM Z JABŁEK ŁĄCKICH I SELERA Z SEREM KORYCIŃSKIM SWOJSKIM
POLSKA SMAKUJE: PRZEPIS NA PLACUSZKI ZE ZSIADŁEGO MLEKA
POLSKA SMAKUJE: PRZEPIS NA KUJAWIOK-WIELKANOCNĄ BABĘ DROŻDŻOWĄ
POLSKA SMAKUJE: PRZEPIS NA SERNIK Z KOZICH SERKÓW
POLSKA SMAKUJE: PRZEPIS NA DŻEM Z ROKITNIKA
POLSKA SMAKUJE: PRZEPIS NA CIASTO NA BAZIE SOKU JABŁOWEGO
POLSKA SMAKUJE: PRZEPIS NA CHŁODNIK Z WIŚNI
POLSKA SMAKUJE: PRZEPIS NA ŻEBERKA W MIODZIE
POLSKA SMAKUJE: PRZEPIS NA SANDACZA SMAŻONEGO Z KIEŁBASA MYŚLIWSKĄ I BOROWIKAMI
POLSKA SMAKUJE: PRZEPIS NA LEMONIADĘ TRUSKAWKOWĄ
POLSKA SMAKUJE: PRZEPIS NA OLIWKI Z DERENIA – FAŁSZYWE OLIWKI
Więcej o audycji „Polska Smakuje” – KLIKNIJ!

Kontynuując przeglądanie strony zgadzasz się na instalację plików cookies na swoim urządzeniu więcej

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close