Polska Smakuje: przepis na żeberka w miodzie

fot. podlasie24.pl

W ramach audycji „Polska Smakuje” prezentujemy naszym słuchaczom przepis na żeberka w miodzie.

Składniki:

1 kg żeberek wieprzowych
3 łyżki płynnego miodu
3 ząbki czosnku
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki pieprzu mielonego
1 czubata łyżeczka ostrej papryki w proszku
2-3 łyżki majeranku otartego
3-4 łyżki oleju rzepakowego
2-3 łyżki wody

Przygotowanie:

Mięso umyć, osuszyć, pokroić na kawałki.

Marynata:

W dużej misce wymieszać olej, miód, przyprawy i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wszystko dokładnie wymieszać.

Mięso:

Kawałki mięsa włożyć do miski i obtoczyć w marynacie. Naczynie z mięsem przykryć, wstawić do lodówki (najlepiej na całą noc).

Na dużej głębokiej patelni rozgrzać 2-3 łyżki oleju, na gorącym tłuszczu układać mięso kością do góry i obsmażać przez kilka minut, aż się lekko przypieką.
Następnie przewrócić mięso kością do dołu, pozostałą marynatę polać mięso, posypać majerankiem, przykryć patelnię, zmniejszyć płomień, tak dusić mięso przez ok. 1-1,5 h. W trakcie duszenia moża dolać kilka łyżek wody, aby żeberka się nie przypaliły.

 

POLSKA SMAKUJE: PRZEPIS NA KUJAWIOK-WIELKANOCNĄ BABĘ DROŻDŻOWĄ

POLSKA SMAKUJE: PRZEPIS NA SERNIK Z KOZICH SERKÓW

POLSKA SMAKUJE: PRZEPIS NA DŻEM Z ROKITNIKA

POLSKA SMAKUJE: PRZEPIS NA CIASTO NA BAZIE SOKU JABŁOWEGO

POLSKA SMAKUJE: PRZEPIS NA CHŁODNIK Z WIŚNI

Więcej o audycji „Polska Smakuje” – KLIKNIJ!