Gościem Katarzyny Supeł-Zaboklickiej w audycji „Polska Smakuje” był Prof. dr hab. Mirosław Słowiński – Dziekan Wydziału Nauk o Żywności w Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie oraz Iwona Grochowska – Dyrektor ds. produkcji w okręgowej spółdzielni mleczarskiej w Grodzisku Mazowieckim.
W sondzie ulicznej Mikołaja Michaleckiego uczestnicy zostali zapytani, czy żywność dla dzieci i osób starszych powinna być taka sama. Według respondentów żywność dla dzieci jak i dla seniorów powinna być delikatna i zdrowa dla wszystkich.
Prof. Słowiński podkreśla, że Kolegium Naukowe Programu Poznaj Dobrą Żywność ocenia produkty, które z założenia są z góry dedykowane dla określonych odbiorców. Kupując produkty musimy zwracać uwagę na to z jakich składników są produkowane. Gość podkreśla, że kupując mięso lub wędliny mamy prawo żądać pokazania nam etykiety i składu. W przypadku wędlin istotne jest odpowiednie przechowywanie.
Produkty Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Grodzisku Mazowieckim również otrzymały znak programu PDŻ m.in. są to sery Mozzarella i napoje fermentowane. Dyrektor OSM Grodzisk Mazowiecki podkreśla, ser mozzarella ma bardzo szerokie zastosowanie w kuchni. Firma stara się o znak PDŻ, ponieważ produkty opatrzone tym znakiem to produkty wysokiej jakości i wyprodukowane z naturalnych składników.
SAŁATKA Z MOZZARELLĄ MINI
SKŁADNIKI:
- 1 kubeczek Mozzarelli Mini OSM w Grodzisku Maz.
- 250 g pomidorków koktajlowych
- 1 łyżka octu balsamicznego
- Bazylia ( świeża )
- Rukola
- Oliwa
- Sól morska
- Pieprz kolorowy
Sposób przygotowania:
Pomidory przekroić na pół i ułożyć na talerzu.
Mozzarellę odsączyć z zalewy i wyłożyć na talerz, posypać listkami bazylii.
Całość polać oliwą i octem balsamicznym, udekorować rukolą i doprawić kolorowym pieprzem i solą morską.
Przepis pochodzi z Katalogu PDŻ 2018.