Home / Wiadomości  / Polska Smakuje: smaki województw

Polska Smakuje: smaki województw

13.06.2018 w audycji „Polska smakuje” Katarzyna Supeł-Zaboklicka rozmawiała z etnografem Panią Amudendą Rutkowską i Panem Andrzejem Cichoń ze Stowarzyszenia Producentów Żywności w Katowicach o smakach Województwa Śląskiego, Opolskiego i Dolnośląskiego.
Uczestnicy sondy przeprowadzonej przez reportera Radia Warszawa odpowiadali na pytanie: Czym ich zdaniem smakują tereny województwa śląskiego, opolskiego i dolnośląskiego?
Pani Amudena Rutkowska przedstawiła charakterystykę regionu śląskiego, podkreśliła, że jest to region bardzo zróżnicowany ze względu na sytuację polityczną po II wojnie światowej. Część tradycji zostało zapożyczonych z sąsiednich regionów.
Pan Andrzej Cichoń ze Stowarzyszenia Producentów Żywności w Katowicach opowiedział o krupniku, który jest typowym produktem ze Śląska i jest zarejestrowany jako produkt regionalny, spełniający określone wymagania.
Audycja powstaje we współpracy z Ministerstwem Rolnictwa i Rozwoju Wsi, jest emitowana na antenie Radia Warszawa w programie „Polska smakuje” w każdą środę o godz. 16.40.

POSŁUCHAJ POZOSTAŁYCH AUDYCJI

Kontynuując przeglądanie strony zgadzasz się na instalację plików cookies na swoim urządzeniu więcej

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close