Polska smakuje: smaki województwa podlaskiego

W środę 15.05.2018r. gośćmi Katarzyny Supeł – Zaboklickiej w audycji „Polska smakuje” byli Patryk Pawlaczyk –etnograf oraz Marzena Karawiecka – wytwórca sękaczy.

W pierwszej części audycji uczestnicy sondy ulicznej przeprowadzonej przez Mikołaj Michaleckiego opowiadali o smakach charakterystycznych dla województwa podlaskiego.

Pan Patryk Pawlaczyk podkreślił, że teren województwa podlaskiego jest mieszankom wielu kultur i smaków. W tym regionie można zauważyć wpływ litewskie, białoruskie, tatarskie, żydowskie. Stwierdził, że Podlasie jest regionem, w którym królują grzyby. Etnograf powiedział, ze jego zdaniem Podlasie smakuje kiszką ziemniaczaną, babką ziemniaczaną, cepelinami, pierekaczenikiem oraz sękaczem.

Drugim gościem audycji była Pania Marzena Karawiecka, która opowiedziała jak wypiekać prawdziwego sękacza. Stwierdziała, że aby zrobić dobry sękacz trzeba używać dobrych produktów i trzymać się receptury, która przychodzi z pokolenia na pokolenie. Podkreśliła, że dla niej ważną rzeczą, że wypiekany przez nią sękacz znalazł się na liście produktów tradycyjnych prowadzonej przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

POSŁUCHAJ POZOSTAŁYCH AUDYCJI