Home / Warto posłuchać  / Polska Smakuje: smaki województwa świętokrzyskiego

Polska Smakuje: smaki województwa świętokrzyskiego

W środę 25.04. gośćmi Katarzyny Supeł – Zaboklickiej w audycji „Polska smakuje” byli Amudena Rutkowska –etnograf oraz Wojciech Smajkiewicz z Fundacji Domy Wspólnoty Chleb Życia.
W pierwszej części audycji uczestnicy sondy ulicznej przeprowadzonej przez Mikołaj Michaleckiego opowiadali o potrawach charakterystycznych dla województwa świętokrzyskie.
PaniAmudena Raukowska podkreśliła, że teren województwa świętokrzyskiego jest bardzo zróżnicowany, ponieważ składa się z kilku historycznych regionów. W tym województwie możemy wyróżnić region Gór Świętokrzyskich, kielecczyznę czy ziemię krakowsko-czestochowską, które mają swoje niepowtarzalne tradycje i zwyczaje, również kulinarne.
Drugim gościem audycji był Wojciech Smajkiewicz, który opowiedział o serze jabłeczny, jarzębina na miodzie i konfitura z orzechów , które są produktami tradycyjnymi wpisanymi na listę prowadzoną przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Opisał czym wyróżniają się i w jaki sposób produkowane są wymienione wcześniej produkty.
Audycja powstaje we współpracy z Ministerstwem Rolnictwa i Rozwoju Wsi, jest emitowana na antenie Radia Warszawa w programie „Polska smakuje” w każdą środę o godz. 16.40.
POSŁUCHAJ INNYCH AUDYCJI

Kontynuując przeglądanie strony zgadzasz się na instalację plików cookies na swoim urządzeniu więcej

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close