Polska Smakuje: smaki województwa świętokrzyskiego

W środę 25.04. gośćmi Katarzyny Supeł – Zaboklickiej w audycji „Polska smakuje” byli Amudena Rutkowska –etnograf oraz Wojciech Smajkiewicz z Fundacji Domy Wspólnoty Chleb Życia.

W pierwszej części audycji uczestnicy sondy ulicznej przeprowadzonej przez Mikołaj Michaleckiego opowiadali o potrawach charakterystycznych dla województwa świętokrzyskie.

PaniAmudena Raukowska podkreśliła, że teren województwa świętokrzyskiego jest bardzo zróżnicowany, ponieważ składa się z kilku historycznych regionów. W tym województwie możemy wyróżnić region Gór Świętokrzyskich, kielecczyznę czy ziemię krakowsko-czestochowską, które mają swoje niepowtarzalne tradycje i zwyczaje, również kulinarne.

Drugim gościem audycji był Wojciech Smajkiewicz, który opowiedział o serze jabłeczny, jarzębina na miodzie i konfitura z orzechów , które są produktami tradycyjnymi wpisanymi na listę prowadzoną przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Opisał czym wyróżniają się i w jaki sposób produkowane są wymienione wcześniej produkty.

Audycja powstaje we współpracy z Ministerstwem Rolnictwa i Rozwoju Wsi, jest emitowana na antenie Radia Warszawa w programie „Polska smakuje” w każdą środę o godz. 16.40.

POSŁUCHAJ INNYCH AUDYCJI