Home / Warto posłuchać  / Polska Smakuje: świadomość konsumencka oraz produkty mleczarskie

Polska Smakuje: świadomość konsumencka oraz produkty mleczarskie

Gośćmi Katarzyny Supeł-Zaboklickiej w kolejnej audycji „Polska smakuje” byli Jan Krzysztof Ardanowski – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz Zofia Just – Wiceprezes Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej z Czarnkowa.

 

Reporter Radia Warszawa pytał mieszkańców stolicy czy kupują produkty u stałych dostawców. Wiele osób podkreśla, że kupuje od stałych dostawców lub na targowiskach od rolników.

 

Minister Jan Krzysztof Ardanowski podkreśla, że coraz częściej konsumenci zwracają uwagę na znaki znajdujące się na produktach oraz na ich składy. Minister stwierdza, ze wszystkie produkty znajdujące się w sklepach są bezpieczne. Wyróżnikiem produktów jest jakość. Znak Poznaj Dobrą Żywność jest gwarantem najwyższej jakości produktów. Gość podkreśla, że bezpieczeństwo żywnościowe narodowe zależy od rolników. Ludzie świadomi, dbający o swoje zdrowie kupują żywność, która jest wysokiej jakości, od konkretnych producentów lub z określonym znakiem jakości. Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi podkreśla, że należy od najmłodszych lat dzieci uczyć świadomości konsumenckiej.

 

Pani Wiceprezes Okręgowej Spółdzielni w Czarnkowie zaprezentowała gamę produktów, na których znalazł się znak Programu Poznaj Dobrą Żywność. Zofia Just podkreśla, że wszystkie produkty są przygotowywane z najwyższej jakości składników. Gość podkreśla, że znak Poznaj Dobrą Żywność jest gwarantem jakości produktu.

 

Sernik

Składniki:

 

* 1 kg twarogu
* 30 dkg cukru pudru
* 6 – 7 jaj
* 100 g masła
* 3 płaskie łyżeczki mąki ziemniaczanej
* 1 cukier waniliowy
* 1 łyżeczka proszku do pieczeni

 

Sposób przygotowania:

 

Żółtka, cukier puder, cukier waniliowy, masło, mąka ziemniaczana, proszek do pieczenia utrzeć do puszystości. Dodać twaróg mieszając do powstania gładkiej masy. Z białek ubić pianę na sztywno. Połączyć ją delikatnie z masą twarogową. Wyłożyć na blachę. Piec 80 – 90 minut w temperaturze około 180°C.

Przepis pochodzi z katalogu PDŻ 2018

POSŁUCHAJ INNYCH AUDYCJI

 

Kontynuując przeglądanie strony zgadzasz się na instalację plików cookies na swoim urządzeniu więcej

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close