Przepis według świętej Hildegardy: rosół z dynią

bl_rosol_dyniowy1Dynia, dobra dla zdrowych i chorych, wraz z rosołem jest doskonałym dietetycznym połączeniem.

Składniki: 1 kura rosołowa – idealnie jeśli jest wiejska, zagrodowa, 2 cebule (dobrze je wcześniej opalić nad ogniem), 2 ząbki czosnku, 2 marchewki, 2 pietruszki, 1/4 korzenia selera, 1 bulwa kopru włoskiego, 1 łyżeczka bertramu, 1 łyżka stołowa suszonego hyzopu, 1 łyżeczka macierzanki, sól kamienna bez antyzbrylaczy, galgant i pieprz kubeba do smaku, na koniec 1 mała lub pół dużej dyni (polecam muscat de provence z miękką skórką i intensywnie pomarańczowym miąższem).

Mięso myjemy w zimnej wodzie i gotujemy w dużym garnku w 2-2,5 litra wody wraz z pokrojonym na duże kawałki warzywami (bez dyni), przepołowionymi ząbkami czosnku, bertramem, hyzopem i macierzanką. Dodajemy niewielką ilość świeżo zmielonego pieprzu i sól. Redukujemy ogień i gotujemy przez dwie do trzech godzin. Następnie rosół przecedzamy przez drobne sito i podgrzewamy ponownie z obraną i pokrojoną na kawałki dynią. Jak dynie zmiękną rozdzielimy miąższ widelcem na drobne nitki. Mięso z rosołu możemy oddzielić od kości, usunąć skórę i pokroić na kawałki, podać w rosole posypanym natką pietruszki, wraz z orkiszowym makaronem.

 

Przepis według świętej Hildegardy

W kuchni świętej Hilegardy to nie przepis, ale produkt jest bohaterem. Kuchnia Mniszki nie tyle polega bowiem na sztuce łączenia, co na sztuce wyboru, z czego najbardziej oczywistym wyborem jest orkisz leczniczy. Oprócz mąk, kasz czy kawy orkiszowej, święta poleca także kasztany jadalne, koper włoski, fasolę, migdały, babkę płesznik, orzechy włoskie, jabłka czy nieco dziś zapomniane: pasternak, morwę, dziką różę, dereń i nieszpułkę.

Ważnym składnikiem diety opartej na zaleceniach świętej Hildegardy jest również ogień, jako, że dania ciepłe są lżej strawne i lepiej przyswajalne oraz przyprawy i zioła. Bertram, galgant, macierzanka czy wspominany w Biblii hyzop, dodane do posiłków, pomagają w wewnętrznej regulacji trawienia i przyswajania pokarmów. To kuchnia prosta, oparta na świeżych produktach dobrej jakości, pięknie wpisująca się w naszą polską tradycję gotowania rosołu z kury, botwinki, jajek na miękko, przyrządzania szczupaka z wody, wypiekania chleba na zakwasie czy lepienia pierogów z miętą i serem.

Polskie Towarzystwo Przyjaciół Świętej Hildegardy

 

 

Przygodę z kuchnią świętej Hildegardy zacznijmy od zakupu orkiszowej mąki, drobnej orkiszowej kaszy (tak zwanego habermusu) i dwóch ważnych przypraw: bertramu i galgantu.

Kuchnia stoi przed nami otworem, zapraszamy do gotowania oraz zapoznania się z przygotowanymi dla słuchaczy Radia Warszawa przepisami.

 

ZAPROSZENIE NA SYMPOZJUM

Polskie Towarzystwo Przyjaciół świętej Hildegardy serdecznie zaprasza na sympozjum „Ciesz się zdrowiem zimą dzięki świętej Hildegardzie”, które odbędzie się w niedzielę 22 listopada w auli klasztoru Dominikanów na Służewie.

Prelegenci w swoich wykładach przedstawią najważniejsze aspekty medycyny naturalnej inspirowane dziełami świętej Hildegardy, usłyszeć będzie można również o teologicznych podstawach medycyny i postu.

W trakcie sympozjum będzie także okazja powrotu do zapomnianej już metody leczenia bańkami lekarskimi.

Sympozjum rozpocznie się 22 listopada o godzinie 12.00. Przewidywane zakończenie o godzinie 15.30.

Zgłoszenia pod numerem 22 633 17 21 lub 508 400 877. Serdecznie zapraszamy!