Home / Ciekawostki i rozmaitości  / Przepis według świętej Hildegardy: ciasto owsiane z gruszkami obgotowanymi w wodzie z kardamonem

Przepis według świętej Hildegardy: ciasto owsiane z gruszkami obgotowanymi w wodzie z kardamonem

Ciasto owsiane z gruszkamiOwies, podobnie jak kardamon, rozgrzewa. Jest drugim, zaraz po orkiszu, zbożem polecanym przez świętą Hildegardę. Jeśli zaś chodzi o gruszki, to dobrze jest je przed zjedzeniem obgotować (a wywar wylać), dzięki czemu są lżej strawne. Zapraszamy na ciasto codzienne (wybierając odpowiednią mąkę owsianą będzie również bezglutenowe).
Składniki: 2 nieubite szklanki mąki owsianej (ok. 200g), 3 jajka, 2/3 szklanki surowego cukru trzcinowego (nie więcej niż 240g), 200g masła, 2-3 łyżki proszku do pieczenia z kamieniem winnym, 6 niewielkich, twardych gruszek, 5 torebek kardamonu, 1 łyżka wody.
Gruszki obieramy, kroimy na pół i wykrawamy gniazda nasienne. Obgotowujemy chwilę w gorącej wodzie z dodatkiem kardamonu. Odcedzamy i studzimy.
Mąkę prażymy krótko na suchej patelni stale mieszając aż zacznie pachnieć orzechowo. Teraz ubijamy jajka z cukrem na puszystą masę, dodajemy stopniowo miękkie masło, stale ucierając. Następnie wsypujemy porcjami prażoną mąkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy 1 łyżkę wody.
Ciasto wykładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i dekorujemy połówkami owoców (dobrze jest wcześniej obtoczyć je w mące, dzięki temu nie opadną).
Pieczemy 50-60 minut w 175 stopniach aż lekko zrumieni się na brzegach. Jeszcze lepsze następnego dnia. Podajemy z kleksem śmietany.
fot. Monika Walczak

Kontynuując przeglądanie strony zgadzasz się na instalację plików cookies na swoim urządzeniu więcej

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close