Home / Patronaty  / Przepis według świętej Hildegardy: kurczak pieczony

Przepis według świętej Hildegardy: kurczak pieczony

Na świąteczny stół polecamy pieczonego kurczaka, którego można przyrządzić na podstawie przepisu według świętej Hildegardy.
Składniki:
Kurczak w całości ok. 2 kg
2 łyżki oleju kokosowego
2 małe łyżeczki soli kamiennej lub himalajskiej
1 łyżka sproszkowanego hyzopu
1 łyżeczka bertramu, pół łyżeczki pieprzu kubeba
pół łyżeczki galgantu
3 ząbki czosnku
Przygotowanie:
Umytego kurczaka posmarować cienką warstwą oleju i natrzeć przyprawami. Następnie włożyć do żaroodpornego naczynia i przykryć.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni i piec około półtorej godziny. Przed końcem pieczenia możemy odkryć naczynie i podpiec skórkę.
Polskie Towarzystwo Przyjaciół świętej Hildegardy

Kontynuując przeglądanie strony zgadzasz się na instalację plików cookies na swoim urządzeniu więcej

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close