Home / Ciekawostki i rozmaitości  / Przepis według świętej Hildegardy: makaron orkiszowy z zielonym sosem

Przepis według świętej Hildegardy: makaron orkiszowy z zielonym sosem

Makaron orkiszowy z zielonym sosemZe szpinaku można zrobić pyszny, zielony sos do orkiszowego makaronu, kto dodatkowo wzbogaci go bazylią i zieloną fasolką szparagową, tylko zyska.
Składniki: paczka makaronu orkiszowego (np. świderki), na sos: 400g świeżego szpinaku, pęczek świeżej bazylii, 100g zielonej fasolki szparagowej, 1 cebula (jeśli zdecydujemy się na sos wyłącznie szpinakowy dajmy go 500g rezygnując z fasolki/bazylii/cebuli), 3 ząbki czosnku, pół kubeczka jogurtu naturalnego (jeśli damy więcej, sos wyjdzie rzadszy), masło klarowane do smażenia, sól i pieprz do smaku, opcjonalnie: garść orzechów włoskich, ser żółty, awokado, wiejskie kurze jajko ugotowane w wodzie na średniomiękko.
Makaron gotujemy al dente (3-4 minuty) odcedzamy i przelewamy zimną wodą, fasolkę gotujemy do miękkości, szpinak blanszujemy wrzucając go na 2-3 minuty do osolonego wrzątku, odcedzamy go na sicie.
Na patelni rozpuszczamy masło i przesmażamy na nim cebulę (aż się zeszkli), dodajemy szpinak i fasolkę, sól, pieprz. Chwilę przesmażamy, następnie blendujemy, dodajemy jogurt, zgnieciony czosnek i mieszamy. Do sosu wrzucamy makaron, i tam go podgrzewamy mieszając.
Danie podajemy w miseczkach udekorowane orzechami i wiórkami sera (ewentualnie awokado, liśćmi bazylii). Kto lubi może jeszcze ugotować we wrzątku jajko na półmiękko i ułożyć go na wierzchu.
Przepis na jajko z wrzątku: w garnku gotujemy wodę i po zagotowaniu dodajemy do niej 1-3 łyżki wina/octu winnego. Następnie do gotującej się mieszanki wbijamy jajko. Gotujemy około 4-5 minut, po czym wyławiamy go i wykładamy na danie, płyn wylewamy.
fot. Monika Walczak

Kontynuując przeglądanie strony zgadzasz się na instalację plików cookies na swoim urządzeniu więcej

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close