Na świąteczny stół proponujemy pasztet z fasoli czyli kolejny przepis według świętej Hildegardy.
Składniki:
2 szklanki drobnej białej fasolki
1 jabłko
2 duże cebule
5 łyżek zmielonych płatków orkiszowych lub kaszy typu habermus
2 łyżeczki majeranku
2 zmiażdżone ząbki czosnku
bertram, galgant, 2 szczypty gałki muszkatołowej
½ łyżeczki hyzopu, sól i pieprz kubeba do smaku
2 łyżki oleju kokosowego lub masła klarowanego lub 100 ml oleju
słonecznikowego/ dyniowego lub rydzowego
Przygotowanie:
Namoczoną na noc fasolę ugotować. Do ugotowanej i wystudzonej fasoli dodać uduszoną z jabłkiem cebulkę. Połączyć wszystkie składniki i dokładnie zblendować. Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku około 40-50 minut. Pod koniec pieczenia można nakryć pasztet aby nie był zbyt spieczony.
Polskie Towarzystwo Przyjaciół świętej Hildegardy