Home / Patronaty  / Przepis według świętej Hildegardy: pasztet z fasoli

Przepis według świętej Hildegardy: pasztet z fasoli

Na świąteczny stół proponujemy pasztet z fasoli czyli kolejny przepis według świętej Hildegardy.
Składniki:
2 szklanki drobnej białej fasolki
1 jabłko
2 duże cebule
5 łyżek zmielonych płatków orkiszowych lub kaszy typu habermus
2 łyżeczki majeranku
2 zmiażdżone ząbki czosnku
bertram, galgant, 2 szczypty gałki muszkatołowej
½ łyżeczki hyzopu, sól i pieprz kubeba do smaku
2 łyżki oleju kokosowego lub masła klarowanego lub 100 ml oleju
słonecznikowego/ dyniowego lub rydzowego
Przygotowanie:
Namoczoną na noc fasolę ugotować. Do ugotowanej i wystudzonej fasoli dodać uduszoną z jabłkiem cebulkę. Połączyć wszystkie składniki i dokładnie zblendować. Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku około 40-50 minut. Pod koniec pieczenia można nakryć pasztet aby nie był zbyt spieczony.
Polskie Towarzystwo Przyjaciół świętej Hildegardy

Kontynuując przeglądanie strony zgadzasz się na instalację plików cookies na swoim urządzeniu więcej

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close