Home / Ciekawostki i rozmaitości  / Przepis według świętej Hildegardy: "pizza" na mące z ciecierzycy

Przepis według świętej Hildegardy: "pizza" na mące z ciecierzycy

pizza na mace z ciecierzycySocca, farinata, cecina (wł. ceci – ciecierzyca) to rodzaj bezglutenowego placka, który z powodzeniem może zastąpić nam pizzę.
Składniki na ciasto: 1 szklanka mąki z ciecierzycy, 1 i 1/3 szklanki letniej wody, 2 łyżki oleju słonecznikowego, 1 łyżeczka soli kamiennej bez antyzbrylaczy, szczypta bertramu, galgantu i macierzanki do smaku; na nadzienie: kilka łyżek pesto z bazylii lub natki pietruszki, 1 małe jabłko (najlepiej szarą renetę), pół cukinii, 100g twardego sera owczego, pieprz kubeba i zioła św. Hildegardy.
Mąkę z ciecierzycy mieszamy z wodą, oliwą oraz solą na ciasto (jest dość rzadkie) i odstawiamy na minimum 2 godziny, żeby odpoczęło. Rozgrzewamy piekarnik wraz z formą wyłożoną papierem do pieczenia (duża blaszka – 22×30 cm), do której będziemy wylewać ciasto.
Warzywa myjemy, jabłko obieramy (cukinii obierać nie trzeba) i kroimy je nożem szczelinowym na plasterki. Podobnie ser.
Rozgrzaną blachę wyjmujemy z piekarnika i wylewamy na nią ciecierzycowe ciasto (jeśli nie wyłożymy jej papierem, dobrze jest ją natłuścić). Podpiekamy je 10-15 minut aż stężeje. Następnie wyjmujemy, smarujemy je pesto, układamy jabłka, cukinię, ser i ponownie wkładamy do piekarnika na 10-15 minut aż jego brzegi lekko zbrązowieją i uniosą się ku górze. Po wyjęciu posypujemy ziołami i dekorujemy (do wyboru): listkami bazylii, rukolą, podprażonymi pestkami dyni/słonecznika, szczypiorkiem i odrobiną skruszonego sera.
Jak zrobić pesto z bazylii? Wystarczy 2 szklanki świeżych liści bazylii zmiksować w blenderze z 3 przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku, połową szklanki posiekanej natki pietruszki, 3/4 szklanki tartego parmezanu, 1 łyżeczką soli kamiennej bez antyzbrylaczy, połową łyżeczki pieprzu kubeba, pod koniec dodając tyle oleju słonecznikowego (około 2/3 szklanki), z pestek dyni lub orzechów włoskich, aby wyszła gęsta, łatwa do smarowania konsystencja.

Kontynuując przeglądanie strony zgadzasz się na instalację plików cookies na swoim urządzeniu więcej

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close