Home / Ciekawostki i rozmaitości  / Przepis według świętej Hildegardy: szarlotka pigwowo-migdałowa

Przepis według świętej Hildegardy: szarlotka pigwowo-migdałowa

bl_szarlotkaKlasyk w nieco innym wydaniu: dzięki mące migdałowej zyskuje na kruchości, natomiast pigwy – jako, że są nieco twardsze od jabłek i mają wyczuwalną fakturą – zmienią charakter wnętrza naszej szarlotki. Polecam również do tradycyjnego cynamonu dodać pikantny, korzenny galgant. U podstaw oczywiście mąka z leczniczego orkiszu.
Składniki na ciasto: 2 szklanki mąki orkiszowej luksusowej (typ 405), 1 szklanka mąki migdałowej (zmielone na mąkę migdały bez skórki), 1-2 łyżki proszku do pieczenia z kamieniem winnym, 1 szklanka surowego cukru trzcinowego (3/4 szklanki do ciasta i 1/4 do utrwalenia białek), opcjonalnie cukier waniliowy, 1 kostka masła (200g), 4 jajka z od kur z wolnego chowu (1 całe, reszta oddzielona od żółtek), na nadzienie: 1 kg jabłek (idealne antonówka i reneta szara), 1 kg pigw, sok z połówki pomarańczy, 10 łyżeczek surowego cukru trzcinowego, 1 łyżkę galgantu i 2 łyżki cynamonu (opcjonalnie można dać również rodzynki)
bl_szarlotka1
Pigwy i jabłka obierz i pokrój na małe kawałki. Przesmaż piętnaście minut z cukrem, przyprawami i sokiem z pomarańczy, stale mieszając. Zostaw do wystygnięcia.
Wymieszaj mąki i proszek, dodaj 3/4 szklanki cukru, cukier wanilinowy i starte na tarce masło. Wszystko razem posiekaj nożem. Dodaj jedno całe jajko i trzy żółtka. Szybko zagnieć ciasto i podziel na dwie części. Jedną część zawiń w folię i wstaw do lodówki na około godzinę, drugą rozwałkuj bezpośrednio na papierze do pieczenia i włóż do formy, formę również wstaw do lodówki.
Po godzinie białka z jajek ubij na sztywną pianę i stopniowo dodawaj do niej resztę cukru, ciągle ubijając. Na formę z ciastem nałóż jabłka z pigwami, potem rozłóż pianę i przykryj drugą częścią ciasta startego na tarce.
Piecz w nagrzanym wcześniej piekarniku (175 stopni) przez godzinę. Gdyby wierzch za bardzo się rumienił, przykryj w trakcie folią aluminiową.
Jak przestygnie posyp cukrem pudrem lub/i podprażonymi płatkami migdałów.

Kontynuując przeglądanie strony zgadzasz się na instalację plików cookies na swoim urządzeniu więcej

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close