Home / Ciekawostki i rozmaitości  / Przepis według świętej Hildegardy: zupa-krem ze szparagów

Przepis według świętej Hildegardy: zupa-krem ze szparagów

krem ze szparagowSezonowa majowa zupa, w sam raz na mały głód.
Składniki: 1 pęczek zielonych szparagów, 1 cebula, 1 litr bulionu warzywnego (bez pora za to z podwójną porcją cebuli i/lub z fenkułem i ziołami św. Hildegardy), 2 łyżki masła klarowanego lub oleju słonecznikowego do smażenia, sól i pieprz kubeba do smaku, szczypta gałki muszkatołowej, do dekoracji: przesmażone listki bazylii i/lub ziarna słonecznika/dyni, olej z pestek dyni lub orzechów włoskich.
Szparagi myjemy i odcinamy główki, odkładając je na bok, resztę delikatnie obieramy i kroimy na kawałki. Cebulę kroimy drobno i szklimy na oleju lub maśle klarowanym, dodajemy szparagi i zalewamy bulionem. Gotujemy 10-15 minut aż zmiękną, a następnie całość miksujemy blenderem (główki można wcześniej wyjąć do dekoracji). Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową do smaku. Podajemy na przykład z uprażonymi ziarnami i czipsami z bazylii, polane olejem z orzechów włoskich.
Świetna do placka z mąki ciecierzycowej z cukinią albo do sznycla z cukinii w panierce z ciecierzycy.
fot. Monika Walczak

Kontynuując przeglądanie strony zgadzasz się na instalację plików cookies na swoim urządzeniu więcej

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close